Senaste Nytt

Senaste Nytt

Long time ago....

Senaste NyttSkapad av avjavas.se tis, augusti 23, 2016 09:00:01

Såg att det snart på dagen är ett år sedan jag uppdaterade...suck så trött man blir på sig själv. Har sååå många ggr sagt till mig själv att nu måste du bli bättre på att uppdatera men-icke då.... Jag tycker liksom att man skriver lite på Facebook vad som händer och någonstans där tar det slut. Jag är helt enkelt värdelös på att uppdatera, that's it! MEN här kommer lite info om vad som händer i livet och kenneln.

Min mor flyttade in hos oss i Februari. Hon blev akut sjuk och det konstaterades en stor elakartad hjärntumör på 8cm. Tills vi vet hur den svarar på cellgifterna har vi valt att ha mamma här och göra det bästa av situationen. Lite bökigt att få ihop allt men men......Man får göra det bästa av situationen.

Att göra det bästa blev att planerna på att vara ute och träna och gå någon kurs i år och starta i öppenklass med tjejerna blev lagt på hyllan, likaså kennelträffen.

Vi hade bestämt att para tikarna nästa år men vi " ruttade om " och parar dom i år och förhoppningsvis kommer nästa år att vara lugnare för oss. Planer på växelvård har inletts och det kommer ge oss utrymme för att komma ut lite mer.

Vi kom ut på en tur med husvagnen och planen var att försöka att träffa så många som möjligt av valparna ur dom två sista kullarna. Underbara valpar ur bägge kombinationerna så det kommer bli spännande framöver att se vad det blir med dom.

Lizzie är parad med Indragårdens Loke och har en fin kula till mage smiley valparna beräknas komma v35-så spännande smileyVi Gratulerar!!

Senaste NyttSkapad av avjavas.se ons, augusti 26, 2015 20:31:42
Ett Stort Grattis till Terje Olsen med sin fantastiskt duktige Birk smiley( Avjava's Topas of Bearmountain ) som erövrat titeln som Norsk Räddningshund. Vi är så otroligt stolta över er och vet vilket enormt jobb du lagt ner för att nå ditt mål. Än en gång

Grattis Terje!!

Några av er andra har varit ute och startat på B prov och WT och såklart säger vi Grattis till er också.


Dagarna rullar på med dom små godingarna...ja även dom stora såklart. Idag har dom fått flyttat ut i tvättstugan för lite större boende. Nu är det slutsomnat till det underbara ljudet av snuttandet från dom små, detta ljuvliga kluckande och smackande. Sen ska jag inte förneka att det ska bli gott att slippa en och annan serenad som dom bjuder oss på, borde kanske valt namn efter operasångare/sångerskor smiley Nu blev det inte så utan namn som har en koppling till Rymen. Rymen betyder köpman så det fick bli namn från köpmannen i Venedig. Dio som Rymen kallas betyder Gud på italienska så italienska namn kändes helt rätt.

Pojkarna kommer att heta

Avjava's
Lorezo of Rymen
Shylock of Rymen
Antonio of Rymen

Flickorna kommer heta

Portia of Rymen
Nerissa of Rymen
Jessica of RymenLaukii njuter smiley

Tillökning i familjen

Senaste NyttSkapad av avjavas.se lör, augusti 08, 2015 14:47:09

Då har äntligen Laukiis valpar kommit, som jag längtat smiley Den 4/8 fick Laukii sex små puppisar. Tre tikar och tre hanar. Allt gick enligt regelboken och Laukii var kulsnabb att fixa med dom. Jag brukar alltid försöka hinna med att klippa navelsträngen så dom inte knipsar dom för nära magen. Här fick vi hjälpas åt, Lennart klippte och jag höll navelsträngen. Snabb som en blixt var hon att få ur dom ur fostersäcken och tvätta dom grundligt-älskade lilla Laukii, så duktig så. Denna lilla hund verka ha en röd tråd genom sitt lilla väsen. Allt hon gör,gör hon bara så natuturligt.

Det är första gången i min uppfödning som alla valpar kommit med näsan först. Starka små liv med en otrolig målinriktning mot juvren. Naturen är fantastisk och man kan inte annat än beundra den.

Jag har skrivit det förut men skriver det igen- finns inget ljuvligare än att somna till ljudet av diande små valpar.

I år har vi inte hunnit träna så mycket som vi önskat. Mycket har gjorts om här hemma. Huset är ommålat allt grus är nytt på grusgården. Många ton grus att skyffla ut. Taken tvättade och behandlade mot fortsatt mossväxt. Stockar har grävts ner som stopp mellan grus och gräs. Rabatten har fått duk och täckbark så vi förhoppningsvis slipper denna ojämna kamp över ogräset. Belysningen runt huset är snart färdigt. Nästa år ska bara ägnas åt hundarna.

Innan ommålning av hus och trappor

Här ska stockarna på plats

Tyvärr syns inte färgen så bra :-((

Det gick att "rädda" dom gamla trapporna :-))

Stockarna på plats,huset målat men all belysning är dock inte färdigmonterad

Lite träning har ändock blivit- Vi tog oss en tripp till Maria och Peter i vackra Dalsland. Där fick vi till härliga träningar. Att sen få umgås på kvällen över god mat och mycket skratt gör ju dagarna hos Maria och Peter till ett härligt sommarminneminne. Här började man märka av Laukiis dräktighet så nu var det dags att dra ner på aktiviteten för lilla fröken.

Furusjöns camping i Dalsland-här trivdes vi

En sväng till Nynäshamn för träff med familjen Uppgard hann vi oxå med. Där stannade vi några dagar och hann såklart träna en del. Härlig samvaro som vanligt och mycket att prata om-alldeles för långt mellan gångerna.

Från familjen Uppgards drog vi vidare till Margarete och Erki på Lambarudd. Hua... en del bor vackert. Här skulle lilla Vittra få lite hjälp vid vattnet vilket löstes på första försöket. Bara kämpa på Margareta. Det blev en natt hos Margareta och Erki sen en snabb sväng till Dalarna för att få träffa lilla Isa.

Kvällspromenad på Lambarudd

Såklart ville vi träffa Dotty och Ingemar oxå smiley Isa är ju valpen vi samäger med Dotty och såklart ville vi se hur hon utvecklats. Vilken underbar valp...lyrisk smiley

Vi lyfter på hatten och skickar ett stort grattis till Dennis med Brolle ( Avjava's Helidor of Bearmountain ) som var snubblande nära ett första pris på km.et. Att efter många års uppehåll från jaktprovstarter är det starkt gjort att komma tillbaka och gå till pris. Well done Dennis. Nästa gång sitter den smiley

Är du/ni sugen på valp ur denna kombinationen efter Dio och Laukii så hör gärna av er, nu dröjer det innan det blir utökning av Avjavis familjen.


2016 planeras det inga valpar utan då ska vi bara träna hund och få flickorna till start i öppenklass-ska bli spännande. Tidigast 2017 finns det planer för en eventuellt kull.Hängslen, livrem och blåslampa!!

Senaste NyttSkapad av avjavas.se sön, juni 07, 2015 10:43:00

Efter att Laukii stängde av sitt löp förra gången när vi åkte till Danmark har jag haft stora funderingar hur jag skulle göra vid kommande löp. Ska vi våga åka igen eller ska vi tänka om och välja en hane i Sverige rent utav. Valet blev att stanna i Sverige denna gången och såklart välja en hane med så liknande stamtavla som Peders. Valet föll på Gleen Mhor's Rymen. Valet var inte så svårt, men målet desto mer bekymmersamt.

Vi har haft mer än fullt upp med att fixa och ordna här hemma i år, därför behöll vi inte någon valp ur Lizzies kull med Peder utan det löste sig fint genom att Dotty ställde upp så framtiden är förhoppningsvis räddad genom lilla Isa. Rapporter har jag fått om att valparna är väldigt mysiga goa och lättlärda så att fortsätta med en Gleen Mhor's hund även denna gång känns helt rätt.

Vi bestämde oss för att denna gången ha både hängslen och livrem och tog så progesteron prov på Laukii, vilket jag aldrig gjort tidigare ... och vad hjälpte det?

Måndagens prov ( svar tisdag ) visade att Laukiis värde var 2,7 vilket var väldigt lågt och stämde ju bra med på vilket dygn jag antog att hon var på, pga av diverse renoveringar här hemma hade vi inte full koll på deras löp.

Veterinärens råd var att vi skulle ta ett nytt på torsdag ( svar fredag ) vilket stämde bra med vad jag själv hade tänkt utifrån måndagens värde. Svaret fredag morgon visade på 10,7 ..... hm? och vets råd var att åka och para!!! här började diskussionen om vilket värde en tik ska vara på. Jag hävdade att tiken har ägglossning vid 15-18 och hon vidhåller att hon var i ovation!!? här går det också upp för mig att hon nämner en benämning på provet jag inte kände igen-nanogram per ml. Jag frågar såklart om detta och får till svar att det är "vårat" värde. Jag ber då henne räkna om till det gamla värdet men se det kunde hon inte hon hade ingen aning om vad det var jag menade...behöver jag egentligen skriva att jag var ilsk som en bålgeting!

Efter att lagt på blev det att googla och inser då att veterinärens siffror ska multipliceras med 3,5 !! nu börjar jag inse att här håller det på att gå käpprätt åt H.

Planen var att ta hit Dio för parning " vi hade ju gott om tid " efter måndagens siffror att luta oss tryggt tillbaka på. Lennart hade gett sig iväg för att hämta hit Dio och jag skulle vara hemma med Lizzie ( höglöp hon också ) och Fadde. Efter att " tjötat " en vända i telefon med bäste Maria ( Stjärnglimten ) som tipsar om att ring Chatarina Linde Forsberg och kolla med värdena vad dom står för-smart Maria och tack än en gång. Ringer så Chatarina och hennes svar-para direkt om det går! och jag bokar såklart tid för en insemination ifall det skulle krångla ...

Ringer Lennart som vänder om och kommer hem igen, in med flocken och iväg till Stockholm.

Väl framme så hinner vi inte av parkeringen förens Dio är på. Laukii ställer upp sig fint men viker inte undan svansen så ....

Med facit i hand så skulle jag litat på vad jag såg här hemma ( som jag brukar ) alltså var Onsdag och Torsdag dom dagarna som jag såg att Laukii var som mest intresserad, tror också att Laukii har ett kort höglöp. Dio gjorde tappra försök men det slutade med en insemination och någon gång ska ju vara den första.

Så med hängslen och livrem kan det ändå sluta med blåslampa och fullständig panik.

Nu kan vi bara hålla på tummen att allt går vägen och att det blir åtminstone några små valpar efter lilla Laukii.

Ni som hört av er tidigare och står med på valp listan får gärna uppdatera erat intresse.

Som vanligt vänder vi oss till er som har ett mål med eran hund. Vad ni vill syssla med är upp till er, en " Jaktgolden " har ett stort arbetsområde och lämpar sig till mycket.

Mer information finns på startsidan under fliken - Laukii parad.Det rullar på...

Senaste NyttSkapad av avjavas.se mån, februari 09, 2015 21:56:50

Nu är iallafall datorn igång igen, frågan är väl bara hur länge. Personligen är vi numera aldrig drabbade av diverse förkyldning,mag virus...värre är det med datorn, och den har ändå " virusskydd " och verkar drabbas av vart enda virus som finns.

Den 6/1 födde Lizzie sin första kull. Dessa underbara små gryn, mörka härliga valpar som kommer få namn efter bergstoppar på månen. Peder betyder klippa och Tanzanit är ju en ädelsten, Lizzies pappa heter ju Bearmountain, så vi spinner vidare på temat sten.

Har ju skrivit på Facebook om dessa valpar och deras sovstilar. Jag har aldrig ( förvisso inte haft så många kullar ) upplevt något liknande. Det går inte en dag utan att jag fotar dom. Många härliga skratt får man när man har som vi möjlighet att få vara med varje dag från allra första stund-total lycka.

Alla vet ju som bekant att valpar " däckar " när bränslet så att säga är slut, men dessa valpar tycks däcka precis hur som helst det finns nog inte en stil jag inte upplevt ihop med dessa små gryn. Vad det står för får framtiden utvisa men kanske är det så att dom fått med den där eftertraktade off knappen som gör träningen så mycket enklare-vad vet jag, men hoppas kan man ju alltid. Både Peder och Lizzie har ett naturligt lugn runt fötterna så förutsättningarna finns ju förvisso.

Dagarna rullar på och inte blir det mycket annat gjort än att njuta av dom små, det är ju inte så ofta vi har valpar så nu njuter vi för fullt.

Lilla Ellie blev så döpt igår i Järpås kyrka. Fröken i fråga njöt i fulla drag av uppståndelsen. Farmors lilla efterätt smilade för fullt när hon såg alla i kyrkan smiley

God mat och mycket presenter blev det, precis som det skall vara en sådan här dag.

Surt blev det däremot när vi kom hem och upptäckte att kylskåpet gått söner..tur det är " lagom " kallt ute så maten fick packas i backar och övernatta på farstukvisten. När vi väl somnat vaknade Lennart av att frysen stod och pep....Nu är både kyl och frys inköpt och installerad och måtte det hålla i många år.

Det finns eventuellt någon valp kvar till den som är intresserad av att jobba med sin hund. En " jaktgolden " är ju en hund som ställer upp på det mesta. Jakt-Bruks-Räddning.... Att vi prioriterar jakten betyder inte att du/ni inte kan syssla med något annat. Kravet är att hunden ska ha en vettig sysselsättning.

Vi förbehåller oss rätten att sälja våra valpar till de hem som vi anser passar valparna bäst.

Under fliken aktuell kull finns mer info om kullen. Om du är intresserad av att veta mer om kullen eller tidigare kullar/ min avel, så känn er välkommna med frågor via mail eller telefon. Kontaktuppgifter finns på startsidan.

Däckad - på sängkanten.....

Lilla Ellie
Så kan det gå...

Senaste NyttSkapad av avjavas.se sön, november 09, 2014 21:54:50
Och det är bara att gilla läget...
Hemkomna ifrån Danmark med en parad Lizzie!!!smiley

När jag bestämde mig för att para med Peder hade jag en tanke om att lägga han på båda tikarna, allt för att göra en utvärdering om vad han lämnar. Insåg att det kommer inte att gå, iom att Lizzie löpte i maj och troligvis inte kommer att löpa samtidigt som Laukii. Bestämde mig därför att para Lizzie med en gammal goding.

Nu blev det inte så eftersom den lilla damen hoppade på Laukiis löp, dom löpte exakt samtidigt. Nu fick jag problem eftersom Lizzies hane bor i Skåne och Laukiis tilltänkte på Fyn i Danmark. Insåg att nu får det bli som min första tanke ( och dröm ) att lägga Peder på bägge två :-))) jättekul.

Dessvärre blev det nu inte så :-( Laukii avbröt sitt löp tvärt när vi kom fram. Hon blödde som vanligt på Lördag kväll och på Måndag fanns det inte tillstymmelse till blod.

Lizzie däremot Parade sig både Söndag och Tisdag men Torsdag var det stopp.
Nu hoppas jag innerligt att det blir åtminstone några valpar mellan Lizzie och Peder för ojojoj vilken underbar pojk han är smiley

Peder och flera av hans syskon är högt meriterade, det kan man lätt läsa sig till men det säger ju inget om hur Peder är som hund. Mer än att dom är trevligt sammansatt med hög koncentration och stark jaktlust.

När vi svängde runt på gatan och skulle parkera säger jag till Lennart-bara så du vet, tycker jag inte om han blir det inget....Lennart svarar-jajaja. Min underbare tålige lilla gubbe som står ut med mig smiley

När vi öppnade porten och bara klev rakt in ( Peder var själv ute ) möts vi av en underbar hane, känslorna bara vällde över mig och alla farhågor var som bortblåst-så otroligt trevlig. Mjuk social kille med glimten i ögat, lyssnade så fint på tikarna och fick igång Lizzie till lek innan det var dags-precis som jag vill att det ska vara, som jag föll för Peder smiley

Jag frågade såklart John om hans svaghet och styrka, John funderade en stund och så säger han-svaghet, kanske att han tog lite tid på sig att mogna. Styrkan däremot behövde han inte fundera över- han ger sig aldrig, aldrig någonsin...bara jobbar på utan några tveksamheter.

Lizzie är också en stark hund jaktmässigt med hög jaktlust som inte behöver motiveras, så jaktlust blir det nog så det räcker och blir över. Följsamheten har jag inga betänkligheter alls över då Lizzie är väldigt lugn och trygg invid sidan, precis som Peder.

Peder är ändock bokad åt Laukii inför nästa löp, för honom ska jag ha igen smiley

Stamtavla Lizzie och Peder

http://k9data.com/pedigree.asp?ID=624590
Valpar

Senaste NyttSkapad av avjavas.se sön, september 21, 2014 15:35:46
Då har jag funderat färdigt på kommande kullar.Ska bli sååå kul med valpar igen-det händer ju inte varje år precis.....

Kull1

Avjava's Mystery of Shadow kommer att paras med Danska hanen Gleen Mhors Peder. En kombination där jag hoppas förstärka arbetsviljan med ett litet naturligt lugn. Peder är högt meriterad både i Dannmark och Sverige. Flera av hans syskon är också högt meriterade så vi hoppas såklart på en stark kombination.

Stamtavla för Lauiki och Peder http://www.k9data.com/pedigree.asp?ID=605065

Kull2

Avjava's Tanzanit of Bearmountain kommer att paras med Doubleuse Bed of Roses. Här går vi tillbaka och fångar upp gamla godingar innan det är försent. Jovi som är kommen ur en stark kull med mycket motor och även här meriterade syskon. Jovi själv har inte startat på några prov pga att husse hade tappat lusten att träna hund-dock inte Jovi.

Stamtavla för Lizzie och Jovi http://www.k9data.com/pedigree.asp?ID=616797

Tikarna beräknas löpa inom kort och jag bara går och väntar-som man väntar.....

Är du nyfiken på en valp ur någon ur dessa kombinationer så känn dig varmt välkommen med frågor. Tele 0510-91773 0703613463
Mail. avjavas@hotmail.com

Provstart

Senaste NyttSkapad av avjavas.se fre, juli 25, 2014 18:49:14
Jaha,då var det gjort...våran jaktprovsstart :-) efter 10års uppehåll och Lennart för första gången och några få träningar :-)))

Onsdagen den 16/7 drog vi iväg med vagnen och vovvarna till Lunedets camping-vi skulle kolla på Nordiska mästerskapen på fredag och starta på klubbmästerskapet Lördag o Söndag. På Onsdagen boade vi in oss och hade en helt underbar kväll med Ingemar och Dotty,Tillan o Kajsa :-) På Torsdagen hade vi en liten träning med vovvarna då deras vatten på campingen var väldigt inbjudande. Fredag var vi iväg och kollade på alla duktiga Golden på Nordiska och oj...stackars hundar så varmt det var men kul att se alla duktiga Golden.

Lördag var det då dags för Lennart och Lizzie att starta. Det blev en lång väntan då dom startade som näst sist...

Lennart var lugn och så även Lizzie och dom jobbade så fantastiskt fint ihop och fick ett första pris. B-G Landins kommentar när provet var över var- det var ju precis så här enkelt....

Vid prisutdelningen visar det sig att dagens bästa hund står mellan Lennart och Lizzie och en hund till, Lördagen hade två rutor och domarna kunde inte enas om vem som var dagens bästa hund.

Det beslutas att köra en run off mellan båda hundarna. Lennart startar först och då händer det som....Lennart tar av kopplet och Lizzie drar iväg..snabbt stannar hon men...

Matilda Bovren med sin Vinna ( Peruddens Jaktliga Vinna ) Blir så dagens bästa nkl hund. Lite kul är det att Vinna är efter Avjava's Double-Star-Moltas :-)

På Söndag var det då dags för mig och Lauki, vi gick ut som nr 6. Jag var helt lugn för jag var så otroligt stolt och glad över Lennart och Lizzie och det räckte och blev över för min del :-))

Lauki var lika duktig som vanligt ( min lilla skojmoj ) och fick också ett första pris :-) dessutom provbäst och klubbmästare i nkl :-) Jösses så stolta vi varit hela veckan utav våra goa duktiga " töser "framförallt utav Lizzie som vi köpte tillbaka som ettåring och som absolut inte mådde så bra när hon kom-vilken resa hon gjort denna lilla hund, och även Lennart som aldrig sysslat med något sånt här, inte så konstigt att tårarna rann som ett vattenfall på matte vid den öppna kritiken.

Än en gång-Tack Maria Kennel Stjärnglimten för att du gav mig en stor spark i baken:-)))

Lizzie

Lauki

Vi tackar för alla Gratulationer :-) och önskar alla en fortsatt trevlig sommar

Nästa »